Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J18a29n 89G56a60z73d67a

4. 10. 2015 22:39

U takto obrovských staveb, navíc se zpřetrhanou kulturní historií, bez ekonomických vazeb a někde mimo poptávané lokality jsou zdařilé rekonstrukce a účelné využití  problematické. Často to opravdu dopadá tak, že se vyšťourají nějaké dotační peníze, trochu se to opraví, pár let se to nechá být v režimu udržitelnosti nebo to vše krachne rovnou a pak se dějí ony nám tak dobře známé nepěkné věci. Památky ale mají duši, poradí si. A na rozdíl od rychlého letu lidského života někdy mohou i nějakých pár desítek či stovek let počkat na "své" lepší časy. K památkám navíc patří postupný zánik, zkáza a ubývání autentické hmoty stejně jako k lidem stáří a smrt.

0 0
možnosti

L66e21o 49S90t90e83i27n82e24r

3. 10. 2015 11:30

Bylo by dobré připomenout, že peníze nešli na tento megalomanský a zločinný projekt, ale na jiné, tzn. opraveny jiné památky, tzn. rozhodně nikdo vyjma zloděj party kolem Ratha netratil.:-)

1 0
možnosti

Nerozumím některým příspěvkům, třeba pana Brože či Konráda. Proč by neměla rekonstrukce pokračovat, proč by to neměl Středočeský kraj dotáhnout do konce - tentokrát bez zlodějen a nadsazených cen, kde výtěžek šel do kapes té tlupy. Naopak, vedení kraje by to mělo dotáhnout a zveřejnit, za kolik že to udělali milionů méně. Dám příklad - přece nemůžete zavřít nemocnici Na Homolce jen proto, že tam neskutečně kradl ředitel.

Tak trochu se ale bojím, že by se nakonec ukázalo, že ty ceny za éry Ratha byly na české poměry "normální", že to vlastně nikdo neudělá levněji......

1 0
možnosti

Ale jen ať se to dokončí! Jsem pro. Ovšem musí být zajištěno budoucí využití... Podle dostupných informací si z toho Rath chtěl udělat reprezentativně - společenskou nemovitost.

0 0
možnosti

P81e27t65r 50N49ě48m48e57c

3. 10. 2015 0:57

Natalii, nebýt 40 let budování komunismu, mohl by i tento zámek fungovat. Ale aby fungoval jen diky milionovým "krádežím", to radši NE.

2 0
možnosti
Foto

Ale není správné se pořad vymlouvat komunismem. Ano, bolševici spáchali hrozné zločiny, včetně v oblasti památek. Podle mě, byla to záměrná politika. Češi by měli postupně zapomenout, že existovala česká architektura, česká šlechta, česká historie. Teď to musíme napravovat my, naše generace.

1 0
možnosti
Foto

snad bude mít dr.Rath jednou příležtost se k započatému dílu vrátit

1 0
možnosti

P40e81t44r 24B26r81o24ž

2. 10. 2015 20:30

Dovolím si důrazně nesouhlasit. Dobrý záměr, dobrý výsledek (rekonstrukce) nemůže omluvit masivní korupci, která to provázela.

2 0
možnosti

Ač zastánce ochrany a rekonstrukce památek, nemohu souhlasit. Vždy je třeba mít na zřeteli, z jakých peněz a jakými prostředky je rekonstrukce zajištěna... Taky mít zajištěno  využití. Tohle byla nadceněná megalomanská akce člověka, který si chtěl vystavět svůj pomník a mít reprezentativní prostor pro svůj společenský život. Něco podobného v mnohanásobně větším provedl agent Hušák v případu Sazka Arény v Praze (podobnost nikoliv v charakteru objektu, ale financování a způsobu využívání k soukromým účelům za cizí peníze). U nás na Jižní Moravě si hejtman Hašek prosadil rekonstrukci bývalých koníren na zámku Lednice. Je z toho "kongresové centrum" (nulové využití) za bezmála miliardu Kč! Samozřejmě v rámci dotací EU. Po 3 letech již objekt začíná chátrat a část špatně rekonstruované fasády je zralá na obnovu. Do 10 let bude zralé na celkovou rekonstrukci, kraji přinese pouze náklady a nikoliv užitek. Na velké kongresy máme v Brně rozsáhlý veletržní areál s infrastrukturou. Haškova rodná obec Drásov přitom nutně potřebuje alespoň chodníky a kanalizaci... Asi tak. Jinak vaše nadšení pro památky a jejich obnovu sdílím.:-) Jen se nic nesmí provádět samoúčelně...

10 0
možnosti
Foto

Nevím, nakolik byla stavba přeceněná. 150 mln Kč není nějaká neobvyklá částka pro rekonstrukci velké památky. Znám lidi, kteří investovali do vlastního zámku přes 300 mln. Ale to včetně nábytku apod. Já jsem navrhovaný projekt nikdy neviděla.

0 0
možnosti

Děkuji za vaši zoufalou upřímnost. Tak jak píšete: soukromý investor si sakra rozmyslí, jestli do toho investuje, protože návratnost je asi tak 1500 let. Ale veřejné peníze, to je přece jiná káva. Ty se tisknou na lejzrovkách a ještě na úplatky zbude :-P

9 0
možnosti

J28a67r78a 56R48a19n95k

2. 10. 2015 20:37

Karma a pokracujteR^

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS