Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zabij v sobě bolševíka

V skoro každém Čechovi se schovává strašidelná bytost. Bolševík. Ověřte si, jestli je ve vás také. Co si myslíte o zámcích?  

Zámky a hrady jsou mojí vášní, specializací a byznysem. A denně se setkávám se stereotypy spojenými s památkami, které svědčí o tom, že navzdory tomu, že je XXI.století, v nás pořád žijí sovětské předsudky. Pokud se ztotožníte alespoň s jednou větou z mé desítky, jste nakaženi bolševistickou epidemií. Je načase svou nemoc porazit.. jednou provždy!

  1. „Zámky mají být pro všechny. Má babička tam chodila do kurzu drhání, ať to tak zůstane i nadále“. Omyl. Zámky nesmějí být pro všechny. Zámky nejsou silnicí, veřejným hřištěm nebo zastávkou. Pokud chcete mít k zámkům celoročně přístup, měli byste odvádět speciální „zámeckou daň“ – stejně jako zdravotní pojištění nebo silniční daň. Jen by byla mnohem větší – údržba a rekonstrukce jednoho zámku je podstatně dražší než léčení onkologicky nemocného pacienta. Že už nic dalšího platit nechcete? V tomto případě nechte, ať se o zámky starají ti, kteří na to mají. Třeba investoři.
  2. „Nechceme tu zbohatlíka“. Vždy mě zaskočí negativní vztah vůči bohatým a úspěšným lidem. Bojíme  se, že nový vlastník místního zámku bude zámožný, vlivný a „nesvůj“. Neotevře na zámku hospodu nebo dokonce uzavře jeho bránu, a my tak nebudeme moct venčit našeho pejska v zámeckém parku. Jenže to je na tom to úžasné! Když uzavře zámecký areál, skončí tím nadobro vykrádání historického areálu a pořádání mejdanů v parku. Že tam bude žít se svou rodinou  a nebude už žádná lidovka? Super! Bude se starat o památku jako o své rodinné sídlo. Vlastně ne „jako“. Je to jeho rodinné sídlo! Nebude s vámi chodit na pivo? Skvělé. Rekonstrukce zámku a vydělávání  prostředků na ni vyžadují obrovskou koncentraci. Bohatý vlivný pracovitý majitel je lepší než jeho opak.
  3. „Na zámku mají být muzea, vždyť je to památka“. Pokud nechcete platit zámeckou daň (viz. bod č.1), musí zámek na sebe vydělávat. Víte kolik stojí v průměru vytápění zámku? Alespoň do +8 °C, což je minimum?! Cca 70 000 Kč měsíčně. A to je jen zlomek nákladů na jeho údržbu. V tomto případě je tedy potřeba prodávat vstupné za vysoké částky, avšak ani vstupenka za 1 000 Kč nepomůže. Pořád si myslíte, že muzea či veřejné knihovny mají být umístěny na zámku? Není lepší přenést neziskový projekt do moderní nízkoenergetické budovy? Nepodléhejte prostým nápadům. Schopnost přemýšlet, analyzovat realitu a mít odvahu vyjádřit svůj názor nás odlišuje od bolševíka.
  4. Restituce a privatizace – největší chyby V. Klause. Většina zchátralých zámků patří restituentům. Nedokázali se o ně postarat, když je dostali v 90.letech. Ale není to jen jejich vina. Ani Klause. Vinu má na tom každý z nás, kdo se v letech 1945 až 1989 chodil na zámek vyčůrat, kdo si „půjčil“ ze zámku pár parket na vytápění nebo nějaký ten obraz. A také ti, kteří si dovolili počmárat zámecké zdi nebo hodit kámen do oken. A hlavně každý z nás, kdo to mlčky pozoroval a vandaly nezastavil.
  5. Za všechno můžou bolševíci. Přesně tak myslí typický bolševík – vždy to má na koho svést! Ano, komunisté, sověti, Rusáci tady 40 let ničili památky. Ale od roku 1989, tzn. JIŽ 27 let,  jsme to my, ne komunisté, kdo na své historické skvosty kašle. To je současná vláda, sněmovna, Ministerstvo kultury, kraje a starostové, koho máme nutit řešit situaci s mizejícími památkami.
  6. Já ty zámky a hrady k životu nepotřebuji. Jo-jo. Zase z vás mluví bolševík. Bolševík vždy chtěl, abyste se starali jen o tom, kde si pořídit dobrou klobásu, oblečení, a jak se dopracovat k pořízení si vlastního auta – přes vstup do komunistické strany. O nic jiného, kromě materiálních hodnot, byste se neměli zajímat. Přesně podle filozofie Karla Marxa: nemateriální nadstavba (schopnost kriticky přemýšlet) je motorem revolučního protestu. Chcete-li v sobě zabít bolševíka, co nejvíce se zajímejte o stav památek v okolí. Mluvte o tom, upozorňujte na problémy, navrhujte řešení. Nebuďte lhostejní!
  7. Největším škůdcem památek jsou památkaři. Prý to řekl Miloš Zeman. A hodně lidí s tím souhlasí, protože si bolševisticky myslí, že památkaři jsou zodpovědní za záchránu památek. Není tomu úplně tak. Památkář má právo určit diagnózu (udělat průzkum) a povolit nebo zakázat některé kroky. Mají za úkol zajistit záchranu konkrétních historicky cenných prvků. Jenže role památkařů je velmi omezená. Památkáři  nemají vliv a kompetence řešit problém na celostátní úrovni. Jsou jako diagnostikové v nemocnici. Diagnostik určuje diagnózu a důvod vzniku nemoci. Ale nehledá optimální léčení, neřeší, jestli léčení této nemoci hradí pojišťovna, a jestli život pacienta má nějakou cenu nebo je to parchant, který by měl raději zemřít. A už vůbec se nezajímá, jestli nemocný bude udržovat zdravý životní styl. To stejné je i s památkářem. Ten by měl dělat jen svou část práce.
  8. „Kdo opravuje, ten je magor“. A také blázen, idiot, hloupý romantik, debilní entuziasta.  Nebo hrdina, vzor pro všechny, naše nová česká šlechta? Destruktivní přistup byl vždy příznakem bolševíka. Zničit, zlikvidovat, vymýt mozky. Podpora cizí iniciativy, motivace a chvála je vlastností silných osobností, kterých se komunisté vždy báli. Aktivní občanská pozice je nejlepším lékem proti bolševismu.
  9. „Katastrofa! Zámek se prodává!“ Dobrovolná změna vlastnického práva je normální i z historického hlediska. Ať to prodává firma, obec, ministerstvo nebo soukromá osoba. Žádná tragédie! Nejpodstatnějším je tady slovo „dobrovolný“. Jakékoliv odcizení násilím je zločin.
  10. At´ta Běloruska sklapne. Nic jí do našich památek není.  Pokaždé se tomu jen směju. Své právo svobodně mluvit jsem si zasloužila. A jsem na to hrdá.
Autor: Natallia Makovik | pondělí 11.1.2016 16:38 | karma článku: 22,63 | přečteno: 1901x
  • Další články autora

Natallia Makovik

Proč by měl Zeman vyhrát krajské volby

V tisícovce témat, které zní během krajských volebních kampaní, mi chybí jedno velice důležité. Téma, které je na rozdíl od migrantů, czexitu nebo důchodů, doopravdy v kompetenci regionů, i když má národní charakter.

6.10.2016 v 13:12 | Karma: 14,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Kultura

Natallia Makovik

Vymlátit mozek z hlavy!

Až do úsvitu mě, tehdy 20letou studentku mezinárodního obchodu, mlátilo 20 chlapů. Skákali mi po zádech, obuškem mlátili po ledvinách, bušili mou hlavou o podlahu autobusu.

18.3.2016 v 17:38 | Karma: 23,28 | Přečteno: 1915x | Diskuse| Společnost

Natallia Makovik

100 dní života na zámku. 1.den

Jak se stát oficiálním časopisem? O čem psát a jak získat čtenáře? První den projektu Život na zámku.

17.3.2016 v 16:47 | Karma: 13,07 | Přečteno: 450x | Diskuse| Kultura

Natallia Makovik

100 dní života na zámku. Začátek

Jak zachránit 2 000 chátrajících českých zámků? Prvním krokem k řešení tohoto problému je začít o něm mluvit. A druhým je pak sehnat pro každou konkretní památku investora. Chci to uskutečnit a mám před sebou ambiciózní plán.

16.3.2016 v 19:40 | Karma: 20,93 | Přečteno: 775x | Diskuse| Kultura

Natallia Makovik

Kauza "Rath": prohrál hlavně zámek

Přibližně na letošní podzim bylo naplánováno slavnostní otevření společenského centra na zámku Buštěhrad. Avšak realita je jiná. Místo velkolepé show máme ruinu.

2.10.2015 v 13:42 | Karma: 27,19 | Přečteno: 2514x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1431x
Milovnice historie, umění a kulturních památek. Druhou mou vášní je cestování.. ze svých cest jsem si přivezla celou řadu zajímavých historek a ráda bych se o ně podělila.

Seznam rubrik